środa, 7 lutego 2018

Faworki- najprostszy przepis.

Lubię gotować. Właściwie od zawsze chętnie uczestniczyłam przy przyrządzaniu różnego rodzaju potraw. Od dziecka asystowałam mamie w kuchni ucząc się kroić, obierać czy wylizując miski podczas pieczenia ciast :)
Najbardziej jednak lubię cukiernictwo. Uwielbiam zapach domowego ciasta, widok rosnącej babki przez szybę piekarnika. Nawet warkot miksera lubię :)
W pewnym momencie, kiedy oczywiście przeszłam kolejny raz na dietę znajdowałam sposoby "odchudzanie" tradycyjnych wypieków. Eksperymentowałam z różnego rodzaju zamiennikami cukru, tłuszczu, białej mąki czy laktozy i muszę przyznać, że efekty były bardzo dobre. Ale nie o tym chciałam.
Od kiedy jestem mamą dwójki dzieci znacznie skurczył się czas, który mogę poświęcić na kulinarne czy cukiernicze zajęcia. Uwielbiam więc przepisy proste w wykonaniu i przede wszystkim szybkie. Takie, które nie potrzebują do stworzenia dania całej listy składników, a najlepiej jakby zawierały takie, które można znaleźć w lodówce bez konieczności odwiedzenia sklepu.
Taki też jest ten przepis na faworki :)

Na około 30 sztuk potrzebujecie:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżkę octu
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
-tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju rzepakowego)
- cukier puder do posypania

Czyli składniki, które znajdziemy praktycznie w każdej kuchni :)

Kolejny krok to zagniecenie ciasta. Jeśli używacie jogurtu, który jest dość gęsty polecam dodać 5 łyżek, jeśli o rzadszej konsystencji- wystarczą cztery. Ciasto po zagnieceniu powinno być miękkie i odklejać się łatwo od rąk. Następnie należy je rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm, pociąć w prostokąty z rozcięciem w środku, przełożyć jeden koniec prostokąta przez otrzymaną dziurę i usmażyć.

Tłuszcz do smażenia powinien być dobrze rozgrzany, a usmażone faworki powinny posiadać złoty kolor. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem i gotowe :)

Prawda, że proste?

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisząc komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobiwych.

Copyright © 2016 Tusiaki , Blogger