piątek, 19 stycznia 2018

Orzechowe muffiny z kawą inką.


Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszne i bardzo proste muffiny. Idealne do weekendowej kawy :)
Muffiny są z dodatkiem orzechów (ja wykorzystałam pozostałe po świętach orzechy włoskie), a swój karmelowy posmak zawdzięczają dodatkowi kawy inki.

Przepis (na 12 babeczek):

składniki suche
- 300g mąki pełnoziarnistej
- 100 g cukru
- 150g posiekanych orzechów (dobrze je wcześniej podprażyć na patelni)
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kawy inki

składniki mokre
-200 ml mleka (można użyć jogurtu, maślanki itp)
- 100-120 ml oleju (lub rozpuszczonego masła)
- 2 jajka

Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. Składniki mokre mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu i wlewamy do suchych. Mieszamy jak najkrócej, tylko do połączenia się składników. Następnie napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisząc komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobiwych.

Copyright © 2016 Tusiaki , Blogger