piątek, 12 stycznia 2018

Olej z czarnuszki, syrop z cebuli i syrop z buraka- czyli domowe sposoby na przeziębienie #2


W zeszłym tygodniu opisałam Wam jakie przyprawy towarzyszą nam w walce z wirusami w okresie przeziębieniowym. Dziś skupię się na płynach- oleju z czarnuszki i dwóch syropach, które stosujemy.

1. Olej z czarnuszki.

Olej ten wykazuje działanie aktywizujące układ immunologiczny, hamuje reakcje autoagresywne organizmu (polecany przez to alergikom), działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Zawiera on również w swoim składzie kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i omega-9.
Olej ten pije się w ilości jednej łyżki stołowej dziennie. Niestety moim zdaniem nie należy do najsmaczniejszych- charakteryzuje się ostro-gorzkim smakiem. Mimo tego jednak Tusia jest w stanie go wypić. Moim zdaniem picie oleju z czarnuszki można nieco porównać do picia tranu, który również do smacznych nie należy.
Przy zakupie oleju z czarnuszki należy zwrócić uwagę czy butelka jest przechowywana w warunkach chłodniczych. W domu również olej ten trzymamy w lodówce.

2. Syrop z cebuli.

Nasz niekwestionowany klasyk. Jest niezawodny i niejednokrotnie wyciągnął mnie czy Natalię z różnego rodzaju infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo do słoika dorzucam jeszcze 1-2 ząbki czosnku co zwiększa jego działanie antybakteryjne.

Aby przygotować syrop z cebuli potrzebujesz:
- 1 cebulę
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 4-5 łyżeczek cukru
- kilka łyżeczek miodu (opcjonalnie)

Cebulę i czosnek kroimy drobno. Układamy składniki w słoiku warstwowo: warstwa cebuli, cukru, miodu, znów cebuli i tak do wyczerpania składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce (na kaloryfer lub do miseczki z ciepłą wodą-nie wrzącą jeśli dodaliśmy miód) do momentu aż cebula puści sok. Później przechowujemy w lodówce 3-4 dni. Pijemy łyżkę stołową dziennie, w cięższych przypadkach dwa razy dziennie.

3. Syrop z buraka ćwikłowego,

Wykazuje działanie przeciwkaszlowe, oczyszcza górne drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszanie. Wspomaga również odporność organizmu.

Do jego przygotowania potrzebujesz:
- buraka ćwkłowego
- cukier lub miód

W buraku należy wyciąć otwór tak aby nie przebić się na wylot. Do wyciętej dziury dodajemy łyżeczkę cukru lub miodu i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy uzyskamy z warzywa sok, możemy pić syrop na bieżąco (1-3 razy dziennie łyżkę stołową) lub zlewać do pojemnika i przechowywać w lodówce. Burak przygotowany w ten sposób będzie oddawał sok 2-3 dni.
Syrop z buraka jest najsmaczniejszą z dzisiejszych propozycji- sądzę, że nie będzie problemu z namówieniem na niego dzieci :)

Dajcie znać czy skorzystaliście z którego z przepisu. Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielicie się swoimi doświadczeniami.

Życzę Wam oczywiście dużo zdrowia.
:*
Tusiakowa mama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisząc komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobiwych.

Copyright © 2016 Tusiaki , Blogger