niedziela, 7 maja 2017

Domowa nutella bez cukru

Na ten pomysł wpadłam dziś i od razu musiałam go wypróbować. Na szczęście wszystkie potrzebne składniki albo miałam w domu albo są dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym.




Co jest potrzebne do zrobienia zdrowszej wersji znanego kremu? Otóż potrzebujemy:

około 150 g orzeszków ziemnych (ja użyłam orzeszki prażone, niesolone)
łyżka oleju kokosowego (ale można pominąć)
1-2 łyżki kakao
5-6 łyżek mleka (u mnie bez laktozy, ale można też użyć zwykłe lub roślinne)
3 łyżeczki ksylitolu (można użyć miodu, stewii lub innego słodzika/cukru)

A wykonanie? Cóż.....wsypujemy wszystkie składniki do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę. Ja do tego celu użyłam ręcznego blendera- na początku blendowałam pulsacyjnie ale myślę, że blender kielichowy lub malakser również sobie świetnie poradzi (o ile nie lepiej).

I tak w niecałe 15 minut zrobiłam spory słoik czekoladowo-orzechowego kremu, który niesamowicie pomógł mi w dzisiejszych smuteczkach :)

To co spróbujecie? Dajcie znać czy wyszło i smakowało :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisząc komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobiwych.

Copyright © 2016 Tusiaki , Blogger